• Kwasy powstają we wszystkich komórkach ciała
• Człowiek może wytwarzać zasady tylko w komórkach okładzinowych żołądka, tzn. że organizm człowieka ma zawsze problem z kwasami, natomiast rzadko z zasadami
• Kwasy i zasady można określić za pomocą pH.
Skala pH
Wartości pH
• Żołądek 1,0 – 2,0
• Tkanka łączna 7,1 – 7,25
• Blokada nerek 4,0 – 4,4
• Sól morska 7,35
• Zawał serca 6,4 – 6,2
• Krew 7,35 – 7,45
• Mocz poranny 5,0 – 7,5
• Płyn mózgowo-rdzeniowy 7,4
• Ślina 6,5 – 7,0
• Maź stawowa 7,4 – 7,8
• Trzustka 7,5 – 8,8
• Kwas żółciowy 8,8
Poprzez różne wartości pH organizm ludzki musi dbać o wyrównanie.
Przyczyny przekwaszenia:
1. Złe nawyki żywieniowe
• za mało przeżuwania
• zbyt częste spożywanie posiłków
• spożywanie posiłków w zbyt późnych porach
2. Złe żywienie
• środki spożywcze produkujące zbyt dużą ilość kwasów (mięso, kiełbasa, sery żółte, pleśniowe, fastfoody)
3. Używki pobudzające powstawanie kwasów
• słodycze
• kawa i czarna herbata
• alkohole
• napoje gazowane
4. Niewłaściwe funkcjonowanie narządów trawiennych
• żołądek, wątroba, pęcherzyk żółciowy
• trzustka
• dwunastnica i jelito grube
5. Niedoczynność narządów odtruwających
• jelito
• skóra
• wątroba
• nerki
• płuca
6. Frasunek, podenerwowanie, zmartwienia, brak snu, negatywny sport, za dużo sportu
Przekwaszenie może stać się chronicznym problemem, może prowadzić wielu chorób i dolegliwości, w tym do zawału serca, udaru, cukrzycy, otyłości…
Przykłady:
• Napięcie mięśniowe – przekwaszenie prowadzi do skurczy mięśni w obrębie ramion i karku, do ostrej postaci lumbago lub skurczy w nogach.
• Drażliwość psychiczna – stany przekwaszenia w mózgu prowadzą do agresywnego zachowania, działania z przemocą, osłabienia koncentracji, i trudności z nauką, migreny i zaburzeń snu.
• Krążenie wieńcowe – przekwaszenie krwi skutkuje nadciśnieniem tętniczym, zaburzeniami rytmu serca, problemami krążenia, zawałem serca, udarem, żylakami lub arteriosklerozą (zwężenie naczyń krwionośnych).
• Obszar żołądkowo – jelitowy – typowymi objawami są zgaga, odbijanie i uczucie pełności po bujnym posiłku. Stan przekwaszenia prowadzi do biegunki, zapaleń i zagrzybienia jelita grubego.
• Skóra – kwasy wydalane są także przez skórę (skóra jest nazywana „trzecią nerką”). Skutkiem są egzemy, świerzbiączka ogniskowa, łuszczyca, trądzik, alergie skórne, nietolerancja skórna, zakażenia grzybem i zaburzenia odkładania barwnika.
• Kości i stawy – przekwaszenie może prowadzić do osteoporozy (zrzeszotnienie kości), problemów związanych z krążkami międzykręgowymi i stawami, przewlekłych zapaleń ścięgien, uszkodzeń chrząstek i artrozy.
Jak reaguje organizm na przekwaszenie?
1. Rozcieńczenie przekwaszonych obszarów ciała wodą. Przykładem jest obrzęk goleni po długim staniu lub długiej podróży lotniczej, ponieważ organizm próbuje rozcieńczyć wodą nagromadzone kwasy w nogach.
2. Neutralizacja kwasów minerałami. Kwasy mogą być zneutralizowane w organizmie poprzez potas, magnez, sód i wapń. Przy tym powstają produkty odpadu, które poprzez zwiększone spożywanie wody (2 – 3 litry dziennie) muszą zostać wydalone poprzez nerki. W przeciwnym razie odłożą się w organizmie i będą blokować metabolizm.
Substancje mineralne mają ważne funkcje w poniżej wymienionych obszarach:
• Skóra, włosy, paznokcie
• Ciśnienie tętnicze
• Mózg
• Kości
• Prostata
• Okres przekwitania
• Trawienie
• Nerwy
• Chemoterapia
• Wszelakie bóle
• Dzieci nadpobudliwe
• Anti – aging
Minerały są tym samym filarem naszego zdrowia i urody.
Co prowadzi do przekwaszenia organizmu?:
• Za dużo produktów pochodzenia zwierzęcego
• Stres i zmartwienia
• Lekarstwa: Aspiryna, środki na reumatyzm, Cortison, tabletki antykoncepcyjne
• Palenie tytoniu, kawa, alkohol, czarna herbata
• Słodycze, napoje gazowane
• Praca w pozycji siedzącej
• Za mało sportu
Co poprawia zaopatrzenie organizmu w zasady?
• Warzywa i owoce
• Woda mineralna – niegazowana
• Przewaga żywności z niskim indeksem glikemicznym
• Pierwiastki zasadotwórcze – suplementacja
Wiele zakwaszających czynników można wykluczyć z naszej diety i naszego życia. Jedynie nadmiaru negatywnego stresu - jako największego czynnika powodującego nadmierne zakwaszenie - często nie sposób w pełni wyeliminować!