MENU

Zioła stosowane są od wieków – zarówno w kuchni, jak i w celach leczniczych. I choć dziś po zioła sięgamy głównie dla ich walorów smakowych, warto pamiętać, że dzięki swym właściwościom mogą także wspomagać nasze zdrowie.

Medycyna ludowa obfituje w niezliczoną ilość przepisów na mikstury z ziół, które znajdują zastosowanie w wielu dolegliwościach. My jednak głównie używamy ich w celu nadania naszym potrawom pożądanych smaków i zapachów. Trochę szkoda, że nie wykorzystujemy ich szerzej.

Zioła mogą wywierać korzystny wpływ na nasze zdrowie poprzez swoje walory sensoryczne. Jeśli więc nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do ich stosowania (np. w przypadku niektórych leków zioła mogą zaburzać ich działanie) to polecam włączyć je do diety.

Jak zatem działają popularne przyprawy stosowane w kuchni?

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa to chyba najpopularniejsze zioło w kuchni i ludowej medycynie stosowane od wieków. Parzymy ją głownie w dolegliwościach układu pokarmowego, zwłaszcza bólu brzucha, wzdęciach i braku łaknienia. Warto jednak pamiętać, że zioło może nasilać dolegliwości w przypadku nadkwasoty czy problemów ze zgagą. Roślina ta to także synonim orzeźwienia – stanowi doskonały dodatek do chłodzących napojów czy letnich deserów. W starożytności napar z mięty był polecany na łagodzenie objawów migreny.

Bazylia

Bazylia to bez wątpienia jedno z najpospolitszych ziół stosowanych w każdej kuchni. Wyjątkowy smak i aromat tej rośliny stanowi cenny dodatek do wielu potraw. Warto pamiętać, by roślinę dodawać na końcu gotowania – dzięki temu nie zostanie zabity jej niepowtarzalny smak oraz aromat.

Warto również wiedzieć, że bazylia posiada szereg właściwości leczniczych. Świetnie sprawdza się ona chociażby przy zwalczaniu różnych dolegliwości żołądkowych, a także potrafi skutecznie poprawić nasz nastrój. Najważniejszą właściwością leczniczą bazylii jest jej korzystny wpływ na pracę układu trawiennego człowieka. Wspomaga ona proces wydzielania soku żołądkowego, dlatego też zaleca się jej spożycie np. podczas niestrawności. Oprócz tego bazylia działa rozkurczająco i kojąco, niweluje nadmiar gazów i pomaga przyswoić niektóre składniki odżywcze spożytych produktów.

Oregano

Oregano, nazywane czasami „dzikim majerankiem”, to przyprawa, którą dodaje się do wielu popularnych dań. Nikt chyba nie wyobraża sobie tradycyjnej pizzy lub spaghetti z sosem bolognese bez tego aromatycznego zioła. Historia jego użycia sięga najdawniejszych czasów. Już starożytni Grecy wiedzieli, że oregano nie tylko poprawia smak potraw, ale wykazuje też działanie lecznicze. Dziś ziele stosuje się m.in. przy niestrawności oraz bólach żołądkowych.

Obecnie oregano znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej – za jego pomocą leczy się wiele uciążliwych dolegliwości.

Pokrzywa

Pokrzywa to nie tylko chwast. To roślina od dawien dawna traktowana z szacunkiem, ze względu na właściwości lecznicze i wartości odżywcze. Bylina ta znajduje szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, kosmetyce, jak i medycynie naturalnej. Ze względu na bogactwo składników mineralnych, soli mineralnych oraz witamin znana jest ze swoich „upiększających” właściwości – spożywana regularnie wpływa pozytywnie na stan paznokci, włosów i skóry. Bierze także udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz moczowego (zwiększa wydzielanie wody przez nerki). Ponadto poprawia kondycję stawów. Pokrzywę możemy wykorzystywać w formie ziół do zaparzania, herbatki, jako dodatek do pesto, sosu makaronowego, zup czy zielonych koktajli.

Czystek

Czystek to bardzo popularne w Polsce zioło. Zazwyczaj spożywa się go w postaci naparu ze względu na bogactwo związków o działaniu antyoksydacyjnym. Pity regularnie wzmacnia odporność i może zmniejszać częstotliwość przeziębień. Herbata z czystka znalazła dodatkowe zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek w walce z wieloma dolegliwościami. Niektórzy bowiem przekonują, że picie herbaty z czystka pomaga na odchudzanie, przenoszoną przez kleszcze boreliozę, a nawet leczy choroby nowotworowe. Ciekawostką jest także to, że ze względu na dużą zawartość antyoksydantów poleca się go także do przemywania twarzy.

Morwa biała

Morwa jest kojarzona głównie z cukrzycą. Ze względu na swoje właściwości zapewnia bowiem utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi, biorąc udział w metabolizmie węglowodanów. W jej liściach występuje związek DNJ – alkaloid o działaniu spowalniającym rozkład węglowodanów i tym samym obniżającym glikemię poposiłkową. Napar z liści morwy jest bardzo dobrym dodatkiem w diecie cukrzyków, osób z nadmiernym apetytem na słodkie czy odchudzających się.

W dawnych czasach roślina miała przynosić ulgę w stanach osłabienia organizmu - dzięki niej możliwe było zbicie gorączki. Ponadto morwę wykorzystywano jako lek moczopędny i pobudzający laktację.

Kolendra

Kolendra to roślina, która znalazła zastosowanie głównie w kuchni. Jest stosowana w kuchni głównie jako przyprawa. Jej liście, które mają delikatnie anyżowy zapach, są wykorzystywane zwłaszcza w kuchni azjatyckiej. W chińskiej kuchni kolendra jest tak popularna, jak u nas natka pietruszki. Liście kolendry sprawdzają się także w potrawach kuchni meksykańskiej (są składnikiem słynnego sosu guacamole). Natomiast kuliste i posiadające szarobrunatne zabarwienie nasiona są słodkie i posiadają pomarańczowy aromat. Drobno mielone stanowią jeden ze składników mieszanek przyprawowych, np. indyjskiej curry. Nasiona kolendry są wykorzystywane także do przygotowywania potraw z ryb i mięsa. Warto wiedzieć, że są źródłem witamin C i A oraz oleju, w tym kwasów tłuszczowych.

Niewiele osób wie, że roślina ta posiada właściwości zdrowotne, które od dawna są wykorzystywane w medycynie naturalnej. Kolendra jest stosowana m.in. na utrudnione trawienie, poprawę apetytu i uspokojenie. Naukowcy przekonują, że pomaga także w zatruciach pokarmowych.

Liście kolendry siewnej mają zdolność wiązania toksycznych metali ciężkich i usuwania ich z organizmu, natomiast nasiona kolendry mogą przyczynić się do obniżenia ciśnienia i cholesterolu we krwi.

Projekt i wykonanie:
Copyright © Promedica Monika Konat