Zdaniem Hipokratesa – ojca medycyny, kwasy są najbardziej szkodliwe dla naszego ciała.
„Ze wszystkich składników w płynach ustrojowych naszego ciała kwasy są najbardziej szkodliwe” /Hipokrates/
Kwasy powstają we wszystkich komórkach ciała. Człowiek może wytwarzać zasady tylko w komórkach okładzinowych żołądka, co oznacza, że organizm człowieka ma zawsze problem z kwasami (nadmiar), natomiast rzadko z zasadami.
Kwasy i zasady można określić za pomocą skali pH.
Skala pH
Wartości pH
- Żołądek 1,0 – 2,0
• Tkanka łączna 7,1 – 7,25
• Blokada nerek 4,0 – 4,4
• Sól morska 7,35
• Zawał serca 6,4 – 6,2
• Krew 7,35 – 7,45
• Mocz poranny 5,0 – 7,5
• Płyn mózgowo-rdzeniowy 7,4
• Ślina 6,5 – 7,0
• Maź stawowa 7,4 – 7,8
• Trzustka 7,5 – 8,8
• Kwas żółciowy 8,8
Poprzez różne wartości pH organizm ludzki musi dbać o wyrównanie.
Czym jest równowaga kwasowo-zasadowa?
To stan w którym pH organizmu oscyluje w przedziale 7,0 – 7,4 co oznacza odczyn zasadowy. Jest to stan niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek organizmu.
Dzisiejsza medycyna coraz bardziej zgadza się z tą teorią, zwłaszcza w kontekście zakwaszenia organizmu i jego negatywnego wpływu na nasze zdrowie.
Odkwaszanie jest kluczem do zachowania balansu naszego pH, oczyszczenia organizmu z patogenów chorobotwórczych, wzmocnienia odporności, zmniejszenia ryzyka chorób metabolicznych i nowotworowych (cywilizacyjnych), co w istocie przekłada się na poprawę samopoczucia i zwiększenie sił witalnych.
Badania przeprowadzone przez niemieckiego naukowca Otto Warburga, laureata Nagrody Nobla, potwierdzają tezę, że przyczyną nowotworów jest zbyt duża kwasowość organizmu. Komórki nowotworowe rozwijają się w środowisku kwaśnym, gdzie brakuje tlenu. Warburg odkrył również, że komórki rakotwórcze nie mogą przetrwać w alkalicznym środowisku, które jest bogate w tlen. To kolejny dowód na znaczenie równowagi kwasowo-zasadowej dla naszego zdrowia.
Zakwaszenie organizmu – co wpływa na pogorszenie naszego zdrowia?
Złe nawyki żywieniowe (za dużo produktów kwasowych i tych z wysokim IG), zatrucie toksynami, lekami, chemią, metalami ciężkimi, niedożywienie i niedotlenienie komórkowe, odwodnienie, stres czy siedzący tryb życia.
Jakie są objawy zakwaszonego organizmu?
Przewlekłe zmęczenie, senność, brak energii, częste infekcje, bóle mięśni i stawów, problemy skórne, przybieranie na wadze czy bóle głowy. Otyłość również często wiąże się z zakwaszeniem organizmu.
Zakwaszenie sprzyja rozwojowi wielu poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, choroby układu pokarmowego, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów.
Zakwaszenie ma swój udział w niemal wszystkich chorobach przewlekłych – albo wyzwalając objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek.
Rozwiązaniem jest odpowiednia suplementacja i oczywiście dieta. Warzywa, owoce, odpowiednie białko, nawodnienie oraz cała gama produktów zasadotwórczych z niskim IG. Ważne, aby żywienie było pochodzenia naturalnego.
Również wysoki poziom kortyzolu zakłóca proces odkwaszania organizmu. Przewlekły stres czy emocjonalny dzień od razu odbijają się na spadku naszego pH. Warto zadbać tu o higienę umysłu, ciała i ducha w kontekście redukcji stresu i radzenia sobie z nim. Medytacja, joga, spacery czy umiarkowany wysiłek fizyczny będą tu naszym sprzymierzeńcem.